Jessica Travis' Blog

Hass Associates

Hass and Associates senaste artiklar på Låg Inflation fortfarande en varningssignal för ekonomin

 

Det finns många tecken USA växer fram från ett gungfly av långsam ekonomisk tillväxt. Takten i inflationen är inte en av dem.

 

USA: s arbetslösheten har fallit nästan en procentenhet under det senaste året, hem konstruktion har accelererat och hushållens skuldsättning tycks vara deras lättaste i ett decennium. Företag, men kämpar för att höja priserna, och många åtgärder inflationen har minskat dramatiskt under det senaste året. Detta är motsatsen till vad som ofta händer när en ekonomi samlar ånga.

 

Experterna är oeniga varför inflationen har svalnat, men det kan vara ett tecken på bestående skador till ekonomin av 2007-09 lågkonjunkturen. Om så är fallet, kan det bli för Federal Reserve’s planer på att avsluta en bond-köp stimulans program i mitten av nästa år.

 

 

RELATERAT: VARFÖR REGERINGEN TILLVÄXTPROGNOSER ÄR HELT FEL

 

På perfekt utskrift i Moorestown, New Jersey, är chefer orolig över stigande kostnader för bläck, som familjeägda företaget använder för att göra marknadsföring material för klienter. Problemet är att takten i business är för svag för utskriftsföretaget sig högre kostnader längs till kunder. Försäljning försänkt i 2008, och det har tagit fem år att komma tillbaka till före recessionen nivåer. Personalen har försökt höja priserna, men har backade efter klienter varnade de kunde ta sin verksamhet på andra håll.

 

"Varje gång vi försöker driva igenom en prisökning, detta blir en fråga," sa perfekt utskrift ordförande Joe Olivo.

 

TILLFÄLLIGA FAKTORER

 

Inflationen har svalnat under det senaste året för allt från sjukvård till rekreation till kläder. Konsumentpriserna steg 1,3 procent under de 12 månaderna genom juni, ungefär halva tempot i början av 2012, enligt Feds Rekommenderad inflationen gauge. Avmattningen märks också i en mindre-volatile core index, som remsor ut mat-och energikostnader.

 

Mycket låg inflation skrämmer beslutsfattare eftersom det ökar chanserna en ekonomisk chock - säga en härdsmälta i Europa eller Kina - kunde tips priser och löner i en nedåtgående spiral som kallas deflation.

 

Han erkänner denna risk, Fed-chefen Ben Bernanke sade i juli att inflationen skulle behöva öka innan Fed kunde avsluta dess bond-köpa program, som syftar till att sänka räntan så att företagen kan expandera och ta på nya arbetstagare.

 

Men han har också sagt att han trodde att den skulle slå högre innan länge, delvis eftersom några av den senaste tidens nedgången kan bero på tillfälliga faktorer såsom federala budgetnedskärningar, vilket har lättat pristrycket av denting hälsoutgifterna. Senaste tecken på att inflationen kan åtminstone stabilisera - som, inte mattas något ytterligare - har verkligen stärkt förväntningar att Fed kommer att börja minska dess bond inköp vid sitt nästa möte i September.

 

 

RELATERAT: FED TJÄNSTEMÄN DELA PÅ TIDPUNKTEN FÖR TAPER

 

På samma gång, men ser Fed alltmer splittrad över varför inflationen har varit ihärdigt under målet 2 procent.

 

Minuter för centralbankens 30-31 juli möte släppte på onsdagen som visade att flera politiker hävdade ihållande ekonomisk svaghet var bakom den nuvarande låga inflationen, snarare än tillfälliga faktorer. De varnade att det kunde hålla inflationen från accelererar när som helst snart, ytterligare stödjande fallet för mycket ackommoderande penningpolitiken, enligt protokollet. Kamper företag gillar perfekt utskrift punkt till denna mer grundläggande faktor att hålla inflationen låg.

 

Ett sätt att se denna mjukhet är i löneuppgifterna, som visar att år av hög arbetslöshet har bromsat tillväxten i poolen av pengar som kan spenderas på amerikanska företag. Mellan 2007 och 2012 klättrade timlön och fördelar 11 procent, bara halva vinsten Inlagd under de föregående fem åren.

 

Som har skadat försäljning till företag, och har gjort små företag mer tveksamma att höja priserna. Net sjönk små företag som planerade prishöjningarna i juli till 15 procent, på dess lägsta sedan slutet av 2011, enligt uppgifter från den nationella federationen av oberoende företag. "Nyckeln till högre inflation har efterfrågan kommit tillbaka, och vi har inte haft det, säger William Dunkelberg, den NFIB chefsekonom.

 

 

BRED SJUKDOMSKÄNSLA

 

Många forskare är förvånade över inflationen är inte ännu lägre med tanke på att arbetslösheten har legat över 7 procent mer än fyra år. Vissa makroekonomiska modeller förutspådde Amerika skulle sjunka i deflation ett år eller två sedan, men det inte hända. Detta har gjort det svårare att bedöma hur mycket priserna påverkas av slack i ekonomin.

 

 

RELATERAT: VARFÖR VI SKA VARA OROANDE OM DEFLATION

 

"Det är svårt att förstå inflation eftersom vi är i okänt territorium, säger Laurence Ball, professor i nationalekonomi vid Johns Hopkins University i Baltimore.

 

Minst inflationen inte längre verkar vara avtagande. Commerce Departments läsning av 12-månaders kärninflationen höll stadigt på 1,2 procent mellan April och juni, medan en Labor Department inflationen mätare bockas något högre i juli. Detta har ökat förtroende som prisvinster kommer att påskynda.

 

Paul Dales, ekonom vid Capital Economics i London, baserar mycket av sin inflationsprognos på vad han anser vara de materiella elementen i rörledningen inflationen. Priserna på råvaror, exempelvis har varit en lite mer stabil i år efter att ha fallit under 2011 och 2012. "Om våra reservkapacitet var väger så mycket, vi skulle ha fått deflation länge sedan," sade Dales, som förväntar sig att inflationen kommer att Visa tydliga tecken på att vrida högre i slutet av detta år.

 

En anledning ekonomiska slack inte kan vara att driva inflationen mycket lägre är att allmänheten fortfarande förväntar prisvinster i framtiden. Detta gör det lättare för vissa företag att höja priserna. Medan detta kan ha gett Fed en buffert mot deflation, det också pekar på en risk: trög vinster i löner och priser på lång sikt skulle kunna undergräva inflationsförväntningarna.

 

Vissa data preliminärt pekar i denna riktning. Siffror sammanställts av Cleveland Federal Reserve Bank tyder på att allmänheten har successivt minskat förväntningar på framtida inflationen sedan omkring 2007. "Du oroa dig om att detta är ett brett missnöje," säger Ethan Harris, chef amerikanske ekonomen på Bank of America Merrill Lynch.

 

 

Source: http://www.thefiscaltimes.com/Articles/2013/08/23/Low-Inflation-Still-a-Warning-Sign-for-Economy.aspx#page1